Kottenytt november 2016

Kottenytt november 2016

Tack till alla er som

  • Gick på Föräldramontessorikvällen. Hoppas att ni upplevde den lika givande som vi.
  • Sponsrat med plommon, äpplen, kaffe, cd-spelare och projektor till huset.
  • Fixat här på arbetsdagen. Härligt att komma på måndag morgon och se allt fix!

Vad vi har gjort den senaste månaden:

Barnen är bra klädda efter väder som gynnar morgonutelek på våra uteöppningar måndag och onsdag. Viktigt att tänka på smida vantar så barnen kan ”greppa”/leka med vantarna på.

Vi har startat upp Grönflagg temat med bl.a. höstpyssel. Vi har påbörjat dokumentationen på en vägg i varje hall.

FN-dagen firades med bl.a. en gemensam sångsamling i huset. Kottebarnen målade även flaggor på stenar.

Kottebarnen har varit på den uppskattade bioteatern Snick & Snack i kungaskogen. En uppskattad upplevelse.

Kottebarnen och några av de äldsta fröbarnen gick till Stockslyckekyrkan på ”Hela kyrkan gungar” i torsdags. Vi och några närliggande förskolor bjuds in till några sångsamlingar per termin. Vi sjunger traditionella barnsånger utan religiöst inslag och träffar andra barn. De äldsta fröbarnen går ”rullande” med vid något/några tillfällen då vi ej har möjlighet att räcka till personalmässigt att alla går varje tillfälle. En uppskattad utflykt.

Vad händer månaden som kommer:

Bokstavssamlingarna som är ett återkommande tema i huset påbörjas inne på fröet v.45 och inne på kotten v.46. Vi tittar på/pratar om olika saker som börjar på en viss bokstav, vi sjunger om bokstaven med hjälp av Majas alfabetssånger och uppmärksammar en bokstav i taget på olika sätt.

Tisdag den 8 nov har kottebarnen Halloweenfest, se inbjudan på kottens ytterdörr.

Planering 9 nov. Viktigt att alla barn är hämtade till klockan 13:00 då tiden är värdefull för pedagogerna att ha möjlighet att starta upp månadsplaneringen då mycket skall hinnas med. Tack!

Tisdag den 15 nov har kotten visningssamling. Alla barn får gärna ha med sig en sak att visa på samlingen. Syftet är att barnen tränar sin självkänsla genom att berätta något om sin sak inför kompisarna (om dom vill) och efter det leker barnen med det. Vi upplever att många barn gärna vill ha med sig något hemifrån så detta är ett bra tillfälle att passa på. Tips är att det är något tåligt så det tål att lekas med.

Emilia planerar för att arbeta fram till fredag 25 nov. Vi önskar Emilia & Jonas lycka till med att bli föräldrar. Schema kommer att justeras i huset i samband med detta. Marika kommer åter att arbeta 1 dag/v på Kotten. Vi löser justeringen i huset och att Elin (timvikarie) täcker upp det som eventuellt saknas.

Vi har beslutat att göra en förändring i år med Lucia firandet. Syftet med förändringen är att göra det mer anpassat utifrån barnens ålder & trygghet. Firandet sker avdelningsvis med en mysig luciasångsamling. Har man barn på bägge avdelningarna kan man dela upp sig eller välja att vara med bägge barnen på en avdelning om man endast är en förälder som kommer. Ni tar med eget luciafika till er familj. Ni föräldrar och syskon är välkomna. Inbjudan kommer sättas upp på hallytterdörrarna.

Vi önskar er som har höstlov nästa vecka en skön ledighet.

Julschemat önskar vi att ni lämnar in så snart som ni har möjlighet. Vi önskar planera personal och mat på bästa sätt för de som har behov av barnomsorg.

 

 

Här kommer ett recept som jag vill dela med mig av då alla här på Kotten tycker att smaken är jättegod. Det möra lammköttet är perfekt att laga till barn och innehåller mycket av nyttiga omega-3-fettsyror. Dessutom tänker vi på vår miljö när vi väljer närproducerat kravkött från gräsbetande djur i Alingsås.

Lammstroganoff med pressad potatis, 4 port.

500 g grytbitar av lamm

2 msk hackad gul lök

1,5 dl vatten

1,5 dl grädde

1 tsk senap

2 msk tomatpuré

2 msk finhackad ättiksgurka

Smör, salt och peppar.

Bryn först löken och sedan köttet i smör. Slå över i gryta. Häll på vatten och grädde och låt småputtra i 20 -30 min. Smaksätt med senap, tomatpurén och gurkan. Red av vid behov. Smaka av med salt och peppar. Servera med pressad potatis. ( tycker barnen är roligt att hjälpa till med) och gärna ugnsgrillade palsternack- och morotsstavar.

Smaklig måltid!! / Jenny

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar

Öppet hus på Kotten

Varmt välkomna på Öppet Hus hos oss tisdagen 7 november kl 17:30-18:30.
Alla är välkomna och ingen anmälan krävs. Hoppas vi ses!